O pasmi

Whippet - Mali angleški hrt

Kratka predstavitev

Floyd and PegyWhippet je srednje velik pes s povprečno težo 15-30 lb (6,8-14 kg), in višino (po FCI standardu) 18,5-20 cm 47-51 cm, za pse in 44 -47 cm za psičke. Whippeta najdemo ponavadi malo večjega v Združenih državah Amerike in Kanadi saj AKC standard zahteva malo večje pse. Whippeta najdemo v vseh barvah in z različnimi vzorci, od popolnoma črne pa do popolnoma bele, z rdečo, modro ali bež. Whippet je po navadi tih in eleganten pes in večino dneva počiva. Čeprav je zelo navezan na svojega lastnika, je prijazen tudi do gostov. Whippet nima navade "ponoreti", zato je dober za družine z malimi otroci. Lahko laja, ko pride tujec, vendar Whippet ni pes čuvaj, vseeno pa lahko napade mačke, ki se zadržujejo na njegovem teritoriju, razen če smo ga vzgojili ob domačem mačku in je odraščal ob njem.

Za razliko od ostalih pasem, bomo pri Whippetu veliko hitreje privadili psa na hišno čistočo kot psičko in prav tako je pes manj nagnjeni k agresiji kot pa psička. Za psa bi se lahko reklo, da je za malenkost bolj zvest in bolj igriv. Psička zna biti malo bolj "kompleksna" in svojeglava. Pes je približno dva do pet centimetrov višji in do tri kilograme težji kot psička.

Whippetov Temperament

Floyd and our NikWhippet je tih in eleganten pes. Je zelo inteligenten, živahen, ljubezniv in ekstremno zvest svojemu lastniku. Whippetova "sladka", prijazna osebnost mu daje možnost, da je zelo dober pes spremljevalec . Razume se z otroki vseh let, vendar pa se z njim ne smejo igrati grobo in ga dražiti. Whippet je psihično in mentalno občutljiv pes, zato mora lastnik z njim delati nežno. Ta pes veliko časa čez dan porabi za spanje ali poležavanje po stanovanju, še najraje pa leži lastniku v naročju, ko pa ga pripeljemo ven, pa se spusti v dir in ga še z mopedom komajda ujameš. Whippet je resnično "mehak", nežen in zelo hiter pes.

Skrb za Whippeta

Pegy and Floyd restingWhippet je čist pes, za katerega je zelo lahko skrbeti. Ker ima zelo kratko dlako potrebuje samo osnovno česanje in občasno kopanje. Občutljiv je na mrzlo vreme, zato nekateri lastniki svojega Whippeta čez zimo oblečejo v kakšen "pasji plašček". Čeprav je Whippet zadovoljen s prebivanjem in poležavanjem v stanovanju, potrebuje redno "razgibavanje" v naravi. Obužuje tek brez povodca, vendar je zadovoljen tudi z daljšim sprehodom na vrvici zraven lastnika. Ker je Whippet lovski pes, bo nagonsko začel preganjati manjše živali in jih ubil, zato moramo poskrbeti, da se z njim ne nahajamo na takšnem območju. Whippet je zelo inteligenten in zato tudi zelo vodljiv pes, vendar njegova občutljiva narava zahteva izkušenega trenerja. Kot večina hrtov Whippet nima večjih zdravstvenih težav.